Skip to content

JWNvideoproducties, Julianastraat 35, 1674 PE  Opperdoes.    Tel: 06 281 465 00.    E-mail: info@jwnvideoproducties.nl

Menu

8mm film in HD zinvol?

 

 

8mm film in HD vindt ik niet zinvol om de volgende reden.
We komen de oude TV met een grote beeldbuis tegenwoordig niet meer tegen. Deze had een resolutie van 720 x 576 pixels met een beeldverhouding van 4 x 3. Nu zijn het allemaal platte schermen, die wij hebben met een HD resolutie van 1920 x 1080 pixels en een beeldverhouding van 16 x 9. Ook komen er steeds meer 4K schermen op de markt met een resolutie van 4096 x 2160 pixels.

Het beeld ziet er veel mooier en scherper uit dan vroeger, de beelschermen worden ook steeds groter. 8mm film heeft een beeldverhouding van 1 x 1.34, dat dicht bij het oude TV formaat 4 x 3 komt. Als er in HD formaat 16 x 9 wordt gescand, dan zal er aan de boven- en onderzijde een deel van het beeldmaterial verdwijnen.

Nu zijn er bedrijven, die smalfilm op HD formaat scannen aanbieden. Ze vertellen, dat het een veel betere kwaliteit oplevert, dan scannen in SD formaat. Daar ben ik het niet mee eens. Dus is de vraag heeft dat wel zin. Ik vind van niet. Een perfect opgenomen super8 filmbeeldje heeft niet die resolutie, dat het zinvol is om het in HD over te zetten. Bij het scannen in SD formaat is de filmkorrel al duidelijk zichtbaar. Dat wordt alleen nog maar versterkt bij het scannen in HD formaat. Helaas zijn de meeste filmbeelden, die wij hebben niet perfect. Die mindere perfectie wordt alleen maar versterkt. Mijn advies is dan ook, gewoon scannen in SD formaat.

De prijs

En dan hebben we het nog niet over de prijs. Het scannen van 1 uur 8mm film kost bij ons vanaf €39,00. Terwijl het scannen in HD formaat al gauw vanaf € 1,20 per uur film komt. Dan wordt het wel een hele dure geschiedenis.

Wij scannen de smalfilms in SD formaat met een resolutie van 720 x 576 en een verhouding van 4 x 3. Dat is ruim voldoende om van uw smalfilm een goed beeld op uw TV te krijgen.
En wilt u de beelden toch in breedbeeld formaat bewonderen, de moderne TV’s kunnen het beeld heel goed schalen naar het breedbeeld formaat met weinig verlies van beeldkwaliteit.

8mm film in HD zinvol?

Uitleg beeldverhouding

Het originele filmbeeld heeft een verhouding van 1 x 1.34
De rode rand is het SD TV beeld met een verhouding van 4 x 3.

Dit is wat beeldverhouding praktisch het zelfde als de 8mm film verhouding.

Het gele gedeelte is het huidige 16 x 9 TV beeld. Als je dan het beeld beeldvullend wil maken dan wordt er een stuk van de boven en onderkant van de film afgehaald

Mijn video’s

Chat openen
1
Hallo,
Kan ik u ergens mee helpen?